Bijna 17.000 foto’s minder!

door | mrt 1, 2023 | Digitale foto's, Sorteercriteria

Opschonen en ordenen: van 160 GB naar 93,5 GB, dat is bijna 17.000 foto’s minder!
Projecten gedaan door de FON

Steeds vaker treffen wij klanten die hun fotocollectie geordend willen achterlaten voor hun kinderen; dat wil zeggen zonder dubbele foto’s en teveel ‘soortgelijke’ foto’s, en zodanig geordend dat de foto’s makkelijk terug te vinden zijn. Een legacy, die dan zeker ook bekeken zal worden!
Soms besteden ze dat uit aan ons, een ‘Done For You-project’, maar meestal begeleiden we hen daarmee: alleen opstarten ‘DIY’, of samendoen ‘DWY’.

 

Voorbeeld van zo’n DFY-project

Deze klant heeft zelf alles al verzameld en aangeleverd op een harde schijf.

Het geheel was een behoorlijke brei en bestond uit 4 verschillende bestanden met daarin 2 systemen, Windows en Apple, aantal CD’s + bestanden vanuit de Cloud.
De eerste ordening was om foto’s in jaarmappen te zetten. Elke foto heeft metadata; daarop staat o.a. waar, wanneer en met welk toestel de foto is gemaakt. Met behulp van deze metadata zijn de foto’s snel chronologisch geordend.

De volgende stap is het ontdubbelen. Er zaten heel veel dubbele foto’s in, met name door de overstap van Windows naar Apple. De exact dubbelen worden er als eerste uitgehaald; tegenwoordig zijn er heel handige programma’s waardoor dit razendsnel gaat.
Dan komt er een interessante stap: het opschonen van soortgelijke foto’s. Je kunt denken aan de serie natuurfoto’s die je maakt om één mooie over te houden en dat dan vaak niet ter plekke doet 🙂

Beslisregels
Uiteraard wordt er tevoren goed afgesproken welke foto’s van belang zijn en is er tussendoor regelmatig contact over wel of niet bewaren. Voor deze client was het criterium dat er mensen en huisdieren op de foto’s te zien zijn, plus een aantal specifieke situaties die beschreven werden. Dus alle ‘zonsondergangen’ en berglandschappen waar geen personen op staan, mochten eruit; gelukkig zijn hier handige ‘opspoor- technieken’ voor. Ook foto’s van mindere kwaliteit, vaag en/of onderbelicht mochten weg; deze werden er handmatig uitgehaald en dat kostte wat meer tijd.

Als de collectie is opgeschoond worden er nog keywords toegevoegd om foto’s makkelijk terug te vinden. Het gaat dan om persoonlijke namen, via gezichtsherkenning, en trefwoorden zoals een bepaalde locatie, woonplaats of vakantiebestemming. Deze familie heeft vakanties op o.a de Azoren, doorgebracht.
Als ze een specifieke vakantiefoto uit een bepaald jaar willen zien, dan typen ze de landnaam + een jaartal in en voilá als op een presenteerblaadje verschijnen daar de geselecteerde foto’s!

Het kost wat, maar dan heb je daarna een geordende, toegankelijke collectie over.

Het geheel is veel overzichtelijker geworden, met minder maar wel de waardevolle foto’s waar gezinsactiviteiten op te zien zijn, nou ja plus die ene dolfijn!
Want zeg eens eerlijk, heb jij de moed om een collectie van 100.000 foto’s te gaan bekijken, waarin ook alle berglandschappen en zonsondergangen bewaard zijn? Less is more 🙂

Zou jij zelf aan de slag willen gaan om al jouw digitale foto’s te ordenen?
Onze nieuwe online-cursus ’Organiseer al je digitale foto’s’ is daar uitermate geschikt voor!
Informatie: https://fotoorganizingacademie.nl/product/organiseer-al-je-digitale-fotos/

Wat we doen:

Foto Organizers Nederland

Vragen, opmerkingen of iets anders? Je kunt ons bereiken via foto-organizers@foto-organizers.nl

Sierbloem 11, 3068 AP Rotterdam
(Geen bezoekadres)
Kamer van Koophandel: 24465355
BTW-nummer: NL001990669B49
SNS-bankrekeningnummer: NL23SNS0339810920