Kunstmatige Intelligentie helpt

door | mei 10, 2023 | Digitale foto's, Foto's als herinnering, Sorteercriteria

Over artificiële intelligentie, ofwel AI, wordt veel geschreven. Is het onze vriend of vijand? Dat was de titel van de ‘keynote’ van Hans Hartman tijdens de conferentie van The Photo Managers in Orlando, waar ik bij aanwezig was.

De definitie van artificiële intelligentie is: “AI is de mogelijkheid van een machine om mensachtige vaardigheden te vertonen, zoals redeneren, leren, plannen en creativiteit”. Sommige AI technologieën bestaan al 50 jaar, maar de laatste jaren is de ontwikkeling erg snel gegaan door gebruik te maken van veel data en algoritmes.

We hebben er dagelijks mee te maken, soms zonder dat we het beseffen. AI herkent, identificeert, verzamelt en verzint iets voor je. Wat dacht je van het internet en de zoekmachines, die je graag meehelpen met het afmaken van je zinnen of woorden. Of je smartphone die je gezicht of vingerafdruk herkent en een gesproken bericht omzet in een Whatsapp bericht. En wat dacht je van de ’toevallige’ reclame die op je scherm voorbijkomt als je net daarvoor iets op het internet hebt opgezocht… Die ‘bemoeienis’ kan soms best vervelend zijn.

Foto’s organiseren
Op het gebied van foto’s organiseren, want daar ging de keynote van Hans Hartman over, maken we (ongemerkt) ook al veel gebruik van AI. Je bent er misschien al aan gewend: de fotoprogramma’s Apple foto’s of Google foto’s zetten alle foto’s al op chronologische volgorde, en maken mapjes of zelfs filmpjes op basis van plaats en datum.

Herkenning
Je kunt gezichtsherkenning toepassen: geef in de map ‘Personen’ enkele personen een naam en het programma vindt alle foto’s van die persoon, zelfs oudere of jongere foto’s. Het is ongelofelijk hoe ver dat kan gaan; probeer het maar eens uit! De beelden op de foto’s zelf kunnen ook steeds meer in detail herkend worden door AI. Zoek bijvoorbeeld maar eens op ‘vuurtoren’ of ‘tulpen’. Alle foto’s met dat beeld heb je in een seconde bij elkaar (zie de afbeelding). Als je beschrijvingen of trefwoorden aan je foto’s geeft, kan de AI je nog wat stappen verder helpen met het vinden en organiseren. Alle foto’s van een bepaald jaar, van een bepaalde plek, of alle foto’s van je hond bijvoorbeeld. Je hebt ze in een enkele seconde. Update najaar 2023: Inmiddels wordt ook bij honden gezichtsherkenning toegepast!

Dubbele foto’s
Het ontdekken van dubbele foto’s en het verwijderen daarvan, is een grote hulp op foto organiseergebied. De programma’s Photosweeper (Mac) en Duplicate Cleaner Pro (PC) raden wij als foto organizers aan; je kunt foto’s die exact hetzelfde zijn, maar ook foto’s die op elkaar lijken op laten sporen en met elkaar vergelijken. Een mooi staaltje AI werk. En inmiddels kunnen de foto apps van je smartphone of op je computer ook al dubbele foto’s detecteren, de ontwikkelingen gaan razendsnel!

De juiste gegevens
Nog een stapje verder met het organiseren ga je als je bijvoorbeeld het programma Adobe Bridge gebruikt. Dat gebruiken wij als foto organizers vooral om foto’s op de juiste manier te dateren en/of te hernoemen. Het programma kan namelijk ‘in’ de gegevens van de foto’s duiken om de juiste maakdatum naar boven te halen. Foto’s krijgen vaak een verkeerde datum mee als ze worden geïmporteerd van een ander apparaat of als ze via WhatsApp ontvangen zijn. Met de AI die de juiste datum herkent, kun je al je foto’s in de juiste volgorde krijgen.

Apps
Apps maken ook veel gebruik van AI. De App Photomyne scant foto’s in die in een fotoboek geplakt zitten bijvoorbeeld. Handig als je even wat foto’s nodig hebt voor een leuke verjaardagsactie. Je kunt ze ook bewerken in de App. Er zijn te veel andere apps om ze allemaal te noemen; op het moment zijn de Apps Lensa en Down heel populair: die kunnen met behulp van AI een ‘avatar’ , een robot-achtige foto van jou maken van door jou ingevoerde selfies.

Als een programma of App zelf foto’s en beelden gaat fabriceren die niet bestaan, kan AI een grens bereiken en
een vijand worden. Gelukkig wordt dat door het Europees Parlement nauwlettend in de gaten gehouden.
Op het gebied van foto’s herkennen en organiseren kun je AI wel een ‘vriend’ noemen.

Wat we doen:

Foto Organizers Nederland

Vragen, opmerkingen of iets anders? Je kunt ons bereiken via foto-organizers@foto-organizers.nl

Sierbloem 11, 3068 AP Rotterdam
(Geen bezoekadres)
Kamer van Koophandel: 24465355
BTW-nummer: NL001990669B49
SNS-bankrekeningnummer: NL23SNS0339810920